Přeskočit na obsah

И снова Уфа

Na začátku května (3. 5. 2019) jsme se vydali oplatit návštěvu žákům ufimského gymnázia, o které jsme se vzorně starali na začátku tohoto školního roku. Cesta byla dlouhá a náročná, ale stihli jsme dokonce i přestup v Moskvě. To se však nedá říct o našich zavazadlech. Tento malý mráček na zataženém nebi prvních dnů nám však náladu vůbec nezkazil, neboť než jsme se na druhý den ráno vzbudili, kufry už na nás čekaly u postelí.

Výměnný pobyt jsme zahájili sobotní prohlídkou hlavního města republiky Baškortostán, která je součástí Ruské federace. Naši žáci se zúčastnili výuky v ruském gymnáziu, seznámili se s jeho historií i prostory. Navštívili jsme také zdejší hvězdárnu, baškirské muzeum či Něstěrovu galerii. Mohli jsme se na vlastní oči podívat, jak probíhají oslavy Dne vítězství a v pátek jsme vyrazili na celodenní výlet k horám Šichany, což jsou vlastně bývalé mořské útesy vzdálené na kilometry daleko od sebe.

Počasí nám přálo, od pondělí nám svítilo sluníčko a teplota o víkendu přesáhla „příjemných“ 30 °C. Pro mnohé z nás bylo překvapením, že se z Ruska vracíme opálení domů do chladného a deštivého počasí.

Vrcholem našeho společného programu však byl rozhodně balet Labutí jezero, který na nás dýchl tou pravou atmosférou ruské kultury.

Plni zážitků a kopru jsme se v pondělí ráno (13. 5. 2019) vypravili na letiště na dlouhou cestu domů. Výměnný pobyt se pro mnohé stal možností ochutnat národní ruskou kuchyni, procvičit si jazykové znalosti a dovednosti a poznat skutečný život a mentalitu obyvatel toho rozlehlého státu.

Petra Bujáčková