Úvodní stránka Abecední seznam Náhled alba
Obrázek:
Předcházející Předcházející obrázek Následující Následující obrázek
Výběr alba:
Paryby a rybyObojživelníciPlaziPtáciSavci
Další odkazy:
O projektu... O autorovi...
Album - Ptáci - č. 004

Ptáci - Běžci - Nandu pampový (Ruda americana)
 
Ptáci - Běžci - Nandu pampový (Ruda americana)
 
Nandu pampový (Ruda americana)
Dospělý jedinec váží jen 20-25 kg. Samice je světleji zbarvená a nemá tak černý krk jako samec. Obývají stepi a savany severovýchodní Brazílie, východní Bolívie a celou Argentinu. Křídla jsou poměrně dobře vyvinutá a pomáhají mu udržovat rovnováhu při rychlém běhu a kličkování. V přírodě žije v malých hejnech. Živí se hlavně listy, semeny a plody. Často také sezobne hmyz nebo drobné obratlovce. V době toku samci tvrdě obhajují své hnízdní okrsky a vábí ke svým hnízdům samičky. Hnízdo tvoří jen mělký důlek vyhloubený na zemi. Do něj snáší několik samic přes deset kusů až 600 gramů těžkých vajec. Na vejcích sedí samec okolo 40 dnů. Mláďata jsou odlišně zbarvená než jednobarevní rodiče. Jsou totiž pruhovaná. V prvních dnech života se živí hlavně hmyzem. Zpočátku je vodí jen samec. Samice se k nim přidávají až později. Mláďata rychle rostou do jednoho roku dosahují velikosti dospělých a po druhém roce pohlavně dospívají.


Petr Horčičko, Ivo Lysoněk - 2004