Úvodní stránka Abecední seznam Náhled alba
Obrázek:
Předcházející Předcházející obrázek Následující Následující obrázek
Výběr alba:
Paryby a rybyObojživelníciPlaziPtáciSavci
Další odkazy:
O projektu... O autorovi...
Album - Ptáci - č. 005

Ptáci - Tučňáci - Tučňák patagónský (Aptenodytes patachonica)
 
Ptáci - Tučňáci - Tučňák patagónský (Aptenodytes patachonica)
 
Tučňák patagónský (Aptenodytes patachonica)
Obývá pobřeží Jižní Ameriky. Dosahuje výšky asi 1 m. Samice snáší jediné bílé vejce, které si uloží na nohy a překryje břišním kožním záhybem. Takto je zahřívá a často s ním i chodí. Když samice odchází do moře za potravou, předává vejce samci. Vejce kladou v prosinci a v lednu. Mládě se líhne za 54 až 63 dnů. Několik dnů po vylíhnutí zůstává mladý tučňák pod záhybem kůže dospělých ptáků, protože kolem panuje krutá zima. Pokud se jim podaří do začátku zimy vytvořit dostatečné zásoby tuku, přežijí, třebaže ztratí téměř polovinu své váhy. Slabší mláďata však často hynou. Tučňáci, kteří ztratili mládě, v příštím roce zahnízdí znova. Zimu /červenec, srpen a září/ přečkávají mláďata v kolonii a teprve v listopadu vyměňují prachové peří za tuhý péřový šat dospělých, opouštějí rodiče a vydávají se na moře. Pak teprve pelichají rodiče. Mezi nepřátele těchto velkých tučňáků patří dravé kosatky a také tuleň leopardí. Tučňák patagonský se dožívá v až kolem 35 let.


Petr Horčičko, Ivo Lysoněk - 2004