Úvodní stránka Abecední seznam Náhled alba
Obrázek:
Předcházející Předcházející obrázek Následující Následující obrázek
Výběr alba:
Paryby a rybyObojživelníciPlaziPtáciSavci
Další odkazy:
O projektu... O autorovi...
Album - Ptáci - č. 069

Ptáci - Lelkové - Lelek lesní /Caprimulgus europaeus L.)
 
Ptáci - Lelkové - Lelek lesní /Caprimulgus europaeus L.)
 
Lelek lesní /Caprimulgus europaeus L.)
27 cm; V.-VII. O něco větší než kos. Ve zbarvení se kombinuje hnědá, šedá a bílá barva. Charakteristická je poměrně velká hlava a oči, dlouhá křídla a ocas, krátké nožky a krátký, široce rozeklaný zobák s početnými štětinami při bázi. Žije v Evropě, západní Asii a severozápadní Africe. Obývá nečastěji okraje lesů. Aktivní je večer a v noci. Samice snáší dvě vejce přímo na zem, aniž místo upravovala, a většinou na nich i sama sedí 17-21 dní. O mláďata pečují oba rodiče 30 dní. Noční hmyz chytá za letu. Je to užitečný pták.


Petr Horčičko, Ivo Lysoněk - 2004