Úvodní stránka Abecední seznam Náhled alba
Obrázek:
Předcházející Předcházející obrázek Následující Následující obrázek
Výběr alba:
Paryby a rybyObojživelníciPlaziPtáciSavci
Další odkazy:
O projektu... O autorovi...
Album - Ptáci - č. 068

Ptáci - Sovy - Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum /L./)
 
Ptáci - Sovy - Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum /L./)
 
Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum /L./)
16,5 cm; IV.-V. Drobná sova s křídly kratšími než 110 mm. Celkové zbarvení obou pohlaví je hnědé, na spodině těla světlejší, se světlejšími skvrnami na hřbetní a tmavšími na břišní straně těla. Žije v severní Evropě a Asii a ve vysokých evropských pohořích. Obývá jehličnaté a smíšené lesy. Hnízdí v dutinách stromů. Samice snáší 4-6 bílých, kulovitých vajec a sedí na nich 28 dní. Samec ji krmí. Oba rodiče vychovávají mláďata v hnízdě /dle některých autorů jen samice/. Živí se převážně hmyzem.


Petr Horčičko, Ivo Lysoněk - 2004