Květnová Itálie, tudíž hřejivé slunce, plážový volejbal v plavkách a jemný vánek ve vlasech – tyto představy jsme si i přes mírně nepříznivé předpovědi spokojeně hýčkali v hlavách, když jsme se balili na sportovní kurz. Nutno podotknout, že realita vypadala trošku jinak.
Hřejivé slunce jsme v doslova borovicovém kempu Mare e Pineta v obci Lido di Spina za ten týden od 12. do 20. května viděli tak jednou, plážový volejbal jsme odehráli i v drobném dešti s větrnými úpravami trajektorie míče a jemný vánek sem tam dosáhl rychlosti až 18 m/s. Když jsme se však dozvěděli, že vedlejší kemp byl vyplaven a kvůli záplavám odložili třeba i závod formule 1, dokázali jsme svou situaci konečně doopravdy docenit.
Kdo by chtěl každý den ležet na pláži, rozvalovat se v moři a do bronzova se opálit? My si raději dovezeme něco lepšího než záviděníhodný odstín, a to hromadu zážitků, fotek a štípanců od komárů, které, jak nám náš delegát laskavě sdělil předposlední den našeho kurzu, české repelenty, mířené na jiný druh, naprosto nerozhodí. I přestože nás, jak ostatně vidíte, počasí zkoušelo a doslova nám vyfouklo pár bodů programu, hry, jež nám byly dopřány, jsme si užili naplno, zabavili jsme se, jak jsme mohli, ochutnali jsme místní vyhlášenou kuchyni, mohli jsme být svědky speciálních dílů gastronomické show Prostřeno!, podnikli jsme úspěšnou výpravu do Benátek a ano, i v moři se nám nakonec podařilo „zchladit“.
Na stmelení kolektivu, odreagování, psychický detox a pro dosud nezasvěcené také krásný úvod do tajemných zákoutí kuchařského umění tento zájezd rozhodně doporučujeme, obzvláště v nabídce s věčně dobře naladěným panem doktorem Cimbálníkem a trojicí úžasných instruktorů – Ivem Blažkem, Ivem Dudou a Vladimírem Buškem. Jsme ovšem nuceni připojit jedno drobné varování – nějaké „lážo, plážo“ neočekávejte – jak konstatoval pan profesor Duda, jakmile zaslechl, že některým z nás jedna ani ne hodinová hra přinesla šest naběhaných kilometrů, pro ten běh tady přece jsme.
3.B a 7.OA