Úvodní stránka Abecední seznam Náhled alba
Obrázek:
Předcházející Předcházející obrázek Následující Následující obrázek
Výběr alba:
Paryby a rybyObojživelníciPlaziPtáciSavci
Další odkazy:
O projektu... O autorovi...
Album - Ptáci - č. 036

Ptáci - Dravci - Ostříž lesní (Falco subbuteo L.)
 
Ptáci - Dravci - Ostříž lesní (Falco subbuteo L.)
 
Ostříž lesní (Falco subbuteo L.)
30-36 cm; V.-VI. Menší dravec zbarvením podobný sokolu stěhovavému. Vrchní část těla a výrazný vous má šedočerné, spodinu těla a tváře bělavé s tmavými podélnými čárečkami. Opeření nohou po paty /kalhotky / a spodní ocasní krovky má rezavé. Žije v Evropě, v mírném pásmu Asie a v severozápadní Africe. Obývá okraje lesů a menší pahorkatiny blízko měst a vesnic. Vlastní hnízdo nestaví, ale využívá stará hnízda jiných ptáků na stromech, do kterých samice snáší 3-4 vejce. Rodiče krmí mláďata v hnízdě asi měsíc. Potravu tvoří ptáci, většinou vlaštovky a jiřičky, ale i drobní savci a hmyz.


Petr Horčičko, Ivo Lysoněk - 2004